Χαρούκι Μουρακάμι, Το κουρδιστό πουλί

Διαβάσαμε και σας προτείνουμε....
(από τη φιλόλογο Ροζάνα Κονδυλάκη)


Χαρούκι Μουρακάμι, Το κουρδιστό πουλί, εκδόσεις Ωκεανίδα


Ο Τόρου Οκάντα είναι ένας άνεργος, τριαντάχρονος γιαπωνέζος παντρεμένος με την Κουμίκο. Ζει μια ήσυχη, βαρετή ζωή. Μένει στο σπίτι, μαγειρεύει, διαβάζει, πίνει μπύρα και ακούει τζαζ και όπερα. Όταν όμως ο γάτος τους εξαφανίζεται η ζωή του θα αλλάξει ριζικά. Θα γνωρίσει διάφορους μυστηριώδεις ανθρώπους και τις προσωπικές τους θλιβερές ιστορίες. Η γνωριμία μαζί τους αλλάζει και τον ίδιο αλλά και τις επιλογές που αυτοί θα κάνουν στη ζωή τους.

Τα θέματα που θίγει το βιβλίο πολλά: η αποξένωση στο σύγχρονο κόσμο, οι προσωπικές ανασφάλειες και φοβίες που δυναστεύουν το άτομο και υπονομεύουν τις σχέσεις του, ο αγώνας για προσωπική καταξίωση, η προσπάθεια για αυτογνωσία, η καταδυνάστευση του ανθρώπου από τα ΜΜΕ και τα πρότυπα που προβάλλουν, η ηθική ποιότητα των ανθρώπων "εγνωσμένου κύρους" κι όλα αυτά να υποδηλώνονται σε διάφορες εγκιβωτισμένες ιστορίες που παρασύρουν τον αναγνώστη από τον Ρωσοϊαπωνικό πόλεμο της Μαντζουρίας, μέχρι το τηλεοπτικό γίγνεσθαι της σύγχρονης Ιαπωνίας.

Μυστηριώδες και ονειρικό, το ογκώδες αυτό βιβλίο κερδίζει τον αναγνώστη από τις πρώτες σελίδες με την περιγραφική δεινότητα του συγγραφέα, την αμεσότητα του ύφους αλλά και το διάχυτο λυρισμό. Η ικανότητα του Μουρακάμι να στήνει σκηνές γύρω από τις πιο ασήμαντες λεπτομέρειες της καθημερινότητας είναι αξιοπρόσεκτη. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι ακροβατεί ανάμεσα στον ρεαλισμό και τον υπερρεαλισμό. Η ονειρική ατμόσφαιρα συνεχίζεται ως το τέλος και δημιουργεί πολλά αναπάντητα ερωτηματικά. Κάποια από αυτά μένουν μετέωρα με την ολοκλήρωση του βιβλίου, δεν αφαιρούν όμως τελικά κάτι από την ποιότητα και την ομορφιά του. Πρόκειται για βιβλίο που το διαβάζεις και το σκέφτεσαι για πολύ καιρό. Από τις πιο γοητευτικές σελίδες η αφήγηση του Μαμίγια....

Επιλεγμένα αποσπάσματα
"Ίσως όταν οι άνθρωποι παύουν να τα κοιτάνε, τα άψυχα αντικείμενα να γίνονται ακόμα πιο άψυχα".
"Οι ισχυρότερες αλυσίδες είναι οι αλυσίδες του ίδιου του εαυτού"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μεγάλο βραβείο για το βίντεο "Η ιστορία του σχολείου μου"

Εκδήλωση στο αμφιθέατρο για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου